Zonnepanelen voor je woning?
Je bent aan het juiste adres.

Eva Electricity is uw partner in zonnepanelen en groene stroom beheer. Wij staan voor jarenlange expertise op het vlak van zowel eenvoudige als complexe installaties voor zonne-energie.

Als onafhankelijke speler op de solarmarkt gaan wij zelf opzoek naar de beste producten. Wij zijn niet merkgebonden.

Eva Electricity zoekt samen met u naar de meest voordelig oplossing zowel financieel, esthetisch als technisch.
U kan op ons rekenen voor een deskundig advies zodat u zonder zorgen kan genieten van rendabele hernieuwbare energie.

Werking van zonnepanelen

 

Een installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem en bekabeling die op het dak worden geplaatst. Het piekvermogen van de panelen bepaalt hoeveel elektriciteit er kan worden opgewekt.

Binnen in huis wordt er minstens één omvormer geplaatst die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Een productiemeter of groenestroomteller geeft inzicht in de productie van de installatie. U kiest best voor een installatie die u aansluit op het elektriciteitsnet, dan kunt u ook stroom van het net gebruiken op momenten waarop uw zonnepanelen geen of onvoldoende elektriciteit opwekken. De stroom die van en naar het net gaat, wordt gemeten door de facturatie- of injectiemeter.

Bij een digitale meter tellen beide tellers op.

Bij een analoge meter draait de facturatiemeter terug op momenten dat uw zonnepanelen meer produceren dan u verbruikt.

Bij installaties groter dan 10 kW is er geen terugdraaiende teller, daar wordt een aparte teller geïnstalleerd zodat de injectie en afname op het net apart gemeten worden.

De opbrengst en het rendement | waarmee dient u rekening te houden?

 

  • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht : een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° (tot 36°) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5 % lager.
  • Zijwaartse hoek : optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis. Met een meedraaiend paneel, wanneer het zonlicht er loodrecht op blijft vallen, stijgt uiteraard de productie.
  • Oppervlak (lengte maal breedte) : maar ook hoe de panelen aan elkaar zijn bevestigd (parallel of serieel).
  • Rendement : het percentage van de energie in het op het zonnepaneel vallende zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement. Door onderzoek en ontwikkeling stijgen de rendementen nog voortdurend.
  • Het achterliggende systeem : bij een autonoom systeem speelt de grootte van het opslagsysteem een belangrijke rol. Wanneer dit vol is kan er namelijk geen energie meer bij. Het paneel werkt dan voor niks.
  • Zon-instraling : de hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen – de rest van de stralen verspreiden ze – en in gebieden dicht bij de evenaar is de opbrengst hoger dan in meer gematigde gebieden. Zo heeft het beschaduwen van zonnepanelen ook een zeer negatief effect op de opbrengst ervan!
  • Zonuren : de hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement.
  • Temperatuur : bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen. Hierdoor kan het zijn dat op een zonnige dag in oktober, met een temperatuur van 10° C de opbrengst hoger is dan in de zomer bij 35° C. Koeling van panelen met lucht of water kan een opbrengst verhogende werking hebben.

Omvormers

De omvormer, een belangrijke keuze.

Eén van de vragen die het meest wordt gesteld: ‘Sluit ik mijn zonnepanelen best in serie of parallel aan?’ De vraag is beter: ‘Moet ik een centrale (string) omvormer kiezen, of micro omvormers? Of kijk ik naar de tussenvorm, met optimizers?’ Wij hebben je antwoord.

Als onafhankelijke installateur bieden wij Een passend systeem voor elke woning / verschillende soorten omvormers aan.
Maar welke omvormer heb je nodig en is de beste keuze? Serie of parallel?

Serieschakeling

Voordelen

-Eenvoudig
-Goedkoop

Nadelen

-Geen inzicht in opbrengst per paneel
-Niet geschikt voor schaduw of vuil
-Niet geschikt voor alle daken
-10 jaar garantie

Serieschakeling + optimisers

Voordelen

-Optimalisatie per paneel
-Geschikt voor schaduw of vuil
-Inzicht in opbrengst per paneel

Nadelen:

-Centrale omvormer (kwetsbaarheid)
-Marketing garanties
-Relatief duurder

Parallelschakeling

Voordelen

-Optimalisatie paneel/micro omvormer
-Geschikt voor schaduw, vuil of minder zon
-Onbeperkt uitbreidbaar
-Hogere opbrengst
-20 jaar garantie

Nadelen

-Relatief duurder