shutterstock_1674153415

Groene energie vraagt om een groene batterij.

Investeren in batterijopslag verdient zich bijna meteen terug voor particulieren die na 2021 zonnepanelen laten installeren. Doordat de terugdraaiende teller verdwijnt, sla je best je zonne-energie op via batterijopslag.

Hoe werkt een opslagbatterij?

 

Zonnepanelen zijn een goede investering omdat ze je  100% groene energie leveren.
Het enige nadeel?

De productie van stroom vindt voornamelijk overdag plaats, het moment waarop je het minste energie verbruikt. Als je toch maximaal wil profiteren van je zelf opgewekte stroom, dan is er één oplossing: de opslagbatterij.

Een opslagbatterij wordt meestal gecombineerd met zonnepanelen. Zonnepanelen leveren overdag stroom. De opgewekte stroom die niet onmiddellijk wordt geconsumeerd, wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Wanneer het donker is en er dus geen stroom meer geproduceerd wordt door je zonne-installatie, wordt de nodige elektriciteit van het net gehaald. Bij een zonne-installatie gaat het doorgaans om 25% zelfconsumptie van je eigen stroom, 75% wordt op het net geplaatst en er op een later moment terug afgehaald. Je gebruikt het net dus eigenlijk als je batterij en betaalt hiervoor het prosumententarief (enkel in Vlaanderen).

Dankzij een opslagbatterij kan je deze cijfers omkeren. Je gaat naar 75% zelfconsumptie en bent slechts voor 25% afhankelijk van het net.
Je slaat dus meteen overdag je eigen zonnestroom op en gebruikt die ‘s avonds.
Zo ben je heel wat minder afhankelijk van het net én ben je er zeker van dat jouw stroom echt groen is.

Heb je geen zonnepanelen?

Dan kan je de thuisbatterij inschakelen om ‘s avonds – aan het goedkoopste tarief – stroom van het net te halen en die overdag te gebruiken. Op die manier geniet je altijd het voordeligste tarief. Dit is vanzelfsprekend enkel het geval wanneer je een energiecontract met dag- en nachttarief hebt.

Welke types opslagbatterijen bestaan er?

 

Er bestaan verschillende soorten batterijen, allemaal afhankelijk van de samenstelling en hun opbouw. De twee types die het meest gebruikt worden als thuisbatterij zijn lithium-ion- en loodzuurbatterijen.

De populairste en ook nieuwste toepassing is de lithium-ion batterij. De opslagcapaciteit van deze batterij is groot, zeker in verhouding met haar gewicht. Bovendien kan je deze batterij snel opladen. Ideaal dus voor gebruik in huis.

De loodzuurbatterij wordt al eens grappend de ‘bomma’ van de batterijen genoemd. Ze bestaat al heel lang en is een pak goedkoper dan lithium-ion. Het grootste nadeel van deze batterij? Je mag haar niet meer dan voor de helft ontladen, want anders heeft dit een negatief effect op de levensduur. Je moet dan een batterij kopen met een grotere capaciteit dan je eigenlijk nodig hebt. Tot slot heeft deze batterij ook een meer negatieve impact op het milieu dan lithium-ionbatterijen.

Wil jij ook van de voordelen genieten van een opslagbatterij?

Hoe zit de werking van een opslagbatterij in elkaar?

 

Een opslagbatterij bestaat uit een batterij, een omvormer en een metersysteem om het energieverbruik en de opslag van energie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het volledige systeem is doorgaans een aanvulling op een zonne-installatie.

De zonnepanelen zetten de zonne-energie om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kan drie richtingen uit:

  • direct verbruik
  • opslag in de huisbatterij
  • injectie op het elektriciteitsnet

Opgelet: Indien u eerst zonnepanelen installeert en pas later kiest voor een opslagbatterij, zal u misschien een nieuwe omvormer moeten installeren.
Bij zonnepanelen gaat de stroom slechts in één richting: van je zonnepanelen naar je woning of het net. Bij de huisbatterij kan de stroom twee richtingen uit: van je batterij naar je woning/het net en van het elektriciteitsnet naar de batterij. Hiervoor heb je dus een bi-directionele omvormer nodig, aangezien er telkens een switch tussen wissel- en gelijkstroom moet plaatsvinden.

Haal meer uit je zonnepanelen met een opslagbatterij

Door zonne-energie op te slaan kan je tot 80% van de energie toch zelf gebruiken.

€250 per kWh met een maximaal bedrag van €3.200 (35% van de investering)

Vraag je premie tot 2021 aan en profiteer van deze subsidies op batterijopslag.

Een must voor installaties geplaatst vanaf 2021

Doordat de terugdraaiende teller verdwijnt, is investeren in batterijopslag een must.

Wanneer heb je recht op de premie voor batterijopslag?

Als particulier kon je sinds augustus 2019 de premie voor batterijopslag aanvragen. Dit kan nog tot 2021. Ben je van plan om in 2021 in zonnepanelen te investeren, dan vraag je best ook meteen deze subsidies aan.

Voorwaarden voor de premie voor batterijopslag

  • Je bent een particulier
  • Installatie door een erkende expert
  • Enkel ecologische Lithiumbatterijn
  • Je bent verplicht om over te stappen op de digitale meter