Opslagbatterij

Groene energie vraagt om een groene batterij.

Investeren in batterijopslag verdient zich bijna meteen terug voor particulieren die na 2021 zonnepanelen laten installeren. Doordat de terugdraaiende teller verdwijnt, sla je best je zonne-energie op via batterijopslag.

Hoe werkt een opslagbatterij?

 

Zonnepanelen zijn een goede investering omdat ze je  100% groene energie leveren.

De productie van stroom vindt voornamelijk overdag plaats, het moment waarop je het minste energie verbruikt. Als je toch maximaal wil profiteren van je zelf opgewekte stroom, dan is er één oplossing: de opslagbatterij.

Een opslagbatterij wordt meestal gecombineerd met zonnepanelen. Zonnepanelen leveren overdag stroom. De opgewekte stroom die niet onmiddellijk wordt geconsumeerd, wordt opgeslagen op uw batterij.

Wanneer deze batterij volledig opgeladen is, wordt de overschot van stroom naar het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Wanneer het donker is en er dus geen stroom meer geproduceerd wordt door je zonne-installatie, wordt de nodige elektriciteit van uw batterij gehaald. Je slaat dus meteen overdag je eigen zonnestroom op en gebruikt die ‘s avonds.

Zo ben je heel wat minder afhankelijk van het net én ben je er zeker van dat jouw stroom echt groen is.

Een opslagbatterij bestaat uit een batterij, een omvormer en een metersysteem om het energieverbruik en de opslag van energie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het volledige systeem is doorgaans een aanvulling op een zonne-installatie.

De zonnepanelen zetten de zonne-energie om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kan drie richtingen uit:

  • direct verbruik
  • opslag in de huisbatterij
  • injectie op het elektriciteitsnet

Opgelet: Indien u eerst zonnepanelen installeert en pas later kiest voor een opslagbatterij, zal u misschien een nieuwe omvormer moeten installeren.
Bij zonnepanelen gaat de stroom slechts in één richting: van je zonnepanelen naar je woning of het net. Bij de huisbatterij kan de stroom twee richtingen uit: van je batterij naar je woning/het net en van het elektriciteitsnet naar de batterij. Hiervoor heb je dus een bi-directionele omvormer nodig, aangezien er telkens een switch tussen wissel- en gelijkstroom moet plaatsvinden.

Neem contact met ons op

Wij helpen u graag verder bij eventuele vragen of interesse, aarzel dus zeker niet om ons te contacteren.